Co nam mówi etykieta karmy? Jak czytać i co wziąć pod uwagę?

W ostatnich latach obserwujemy stały wzrost liczby zwierząt domowych. Coraz więcej osób decyduje się na posiadanie psa, kota lub innego pupila, traktując go jak pełnoprawnego członka rodziny. Wraz z tym trendem dynamicznie rozwija się również rynek karm dla zwierząt. Rosnąca dostępność różnorodnych produktów sprawia, że umiejętność czytania i interpretacji etykiet karm staje się kluczowa w podejmowaniu odpowiedzialnych decyzji żywieniowych.

Co powinna zawierać etykieta?

Etykieta karmy to źródło podstawowych informacji o produkcie, które pozwalają ocenić jego jakość. Do najważniejszych elementów, które powinny się na niej znaleźć, należą: gatunek zwierzęcia, dla którego produkt jest przeznaczony,  skład jakościowy – jakie surowce zostały użyte do produkcji, skład analityczny – zawartość białka, tłuszczu, włókna surowego i popiołu, ale także zalecenia żywieniowe czyli dawkowani karmy oraz warunki przechowywania karmy. Tylko pełna i przejrzysta etykieta pozwala konsumentowi na świadomy wybór najlepiej dopasowanej karmy.

Czy należy podawać zwierzakom karmę zgodnie z etykietą?

Zalecane dawkowanie, podane na opakowaniu karmy, może być pomocne jako punkt wyjścia do ustalenia ilości pokarmu na dobę. Warto jednak pamiętać, że są to wartości orientacyjne. Zapotrzebowanie pokarmowe może znacząco różnić się między zwierzętami o tej samej masie ciała, np.: 15-kilogramowy pies aktywny fizycznie będzie potrzebował więcej energii niż pies o tej samej wadze, ale prowadzący siedzący tryb życia. Dlatego obserwacja kondycji i masy ciała zwierzęcia jest niezbędna. W przypadku spadku lub wzrostu masy należy odpowiednio skorygować dzienną dawkę karmy.

Jakie surowce mogą znaleźć się w karmie dla zwierząt i ile znajduje się tych surowców w karmie?

Wśród najczęściej stosowanych surowców znajdują się mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego, obejmujące między innym mięśnie szkieletowe czy podroby oraz inne produkty pochodzenia zwierzęcego. W karmie często znajdują się także ryby, które są bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3. Cenionym składnikiem funkcjonalnym w karmach, a ponadto źródłem białka i tłuszczu są surowce owadzie. Istotną grupę stanowią także składniki roślinne, takie jak soja, groch, ryż, warzywa czy owoce, które dostarczają błonnika, węglowodanów oraz naturalnych związków bioaktywnych. Całość uzupełniają minerały i dodatki dietetyczne. Termin „o smaku” odnosi się najczęściej do obecności aromatu i nie świadczy o rzeczywistej zawartości danego składnika. Sformułowanie „z…” – na przykład „z kurczakiem” – oznacza, że produkt zawiera co najmniej 4% tego składnika. W przypadku określenia „bogaty w…” mowa już o minimum 14% zawartości danego surowca, natomiast użycie wyrażenia „danie z…” jest zarezerwowane dla produktów, które zawierają minimum 26% wskazanego składnika.

5 złotych reguł 

1.  Uważnie czytamy etykiety.

2. Wybieramy świadomie zatem zwracamy uwagę na skład karmy. 

3. Uwzględniamy specjalne potrzeby żywieniowe i wybieramy karmę przystosowaną do specjalnych potrzeb żywieniowych kiedy jest to konieczne.

4. Dostosowujemy żywienie do poziomu aktywności, wieku gatunku i kwestii indywidualnych.

5. Możemy sugerować się dawką karmy z etykiety, ale obserwujemy jak zwierzę na nią reaguje.

autorka wpisu: dr inż. Katarzyna Perz, specjalistka ds. żywienia zwierząt

Chcesz dowiedzieć się więcej o tym, jak rozszyfrowywać etykiety karmy i na co naprawdę warto zwracać uwagę?

Posłuchaj naszego podcastu, w którym omawiamy ten temat jeszcze szerzej z autorką wpisu dr Katarzyna Perz – specjalistką ds. żywienia zwierząt.